Simpel svampepaté med valnødder

Det er ikke altid nødvendigt med en masse forskellige ingredienser for at lave noget ret lækkert.

Denne paté er simpel og alligevel smagfuld. Hvis man har lyst, kan man dog sagtens tilsætte forskellige krydderier, løg og hvidløg, men det er ikke nødvendigt. Champignoner (og andre svampe, især shiitakesvampe) samt valnødder er en kilde til umami, den såkaldte 5. smag. De andre fire smage er surt, sødt, salt og bittert.

Opskrift fra kogebogen Vegansk madglæde af Mia Sommer.

Ingredienser:

  • 500 g champignoner eller blandede svampe
  • Evt. 2 spsk. olie
  • 100 g valnødder
  • 1 tsk. salt
  • Peber

Fremgangsmåde:

  • Hak champignonerne / de blandede svampe.
  • Steg dem på en pande ved middel til høj varme, indtil de har afgivet al deres væde.
  • Hæld eventuelt lidt olie på panden, hvis de begynder at hænge fast. Lad dem derefter køle af.
  • Blend de stegte champignoner / svampe med valnødder, salt og peber i en foodprocessor.
  • Fortsæt med at blende, til det er en ensartet masse.
  • Skrab foodprocessorens sider et par gange undervejs.
  • Tilsæt lidt vand, hvis der er behov for det.
  • Smag patéen til med salt og peber.

Serveres eksempelvis på knækbrød eller godt rugbrød gerne sammen med friske spirer, syltede agurker eller syltede rødbeder.